tekst

‘In mijn atelier ontstaat het werk langzaam, in tegenstelling tot de snelheid waarmee beelden zich om mij heen afwisselen. Vaak voel ik mij verwant met een impressionistisch schilder, maar dan zonder kleur. Met een mes kerf ik sneetjes, puntjes, lijntjes of rasters in de donkere houtplaat waardoor licht en donker ontstaat. Als tegenhanger van het contrast zijn ritme en structuur van wezenlijk belang. Ritme maakt je een onderdeel van het geheel, structuur verbind.

Wat mij in de grafische techniek aanspreekt is dat de dingen minder ernstig worden en een zekere afstand krijgen. Het schept de mogelijkheid om dingen te herhalen en her te gebruiken. Herhaling versus uniciteit; een beetje zoals wij mensen zijn; uniek en toch zijn we hetzelfde. De mensen in mijn werk dragen eenzelfde dualiteit; meestal laat ik alle context weg; wie ze zijn en waar ze zijn laat ik open. Er ontstaat een spanningsveld tussen hun individuele expressie en iets universeels.’

Inez Odijk is afgestudeerd in 1984 aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem. Na een verblijf in Parijs vestigt zij zich als kunstenaar in Rotterdam waar zij zich toelegt op tekenen en grafiek. In de afgelopen jaren heeft zij een omvangrijk oeuvre opgebouwd bestaande uit series houtdrukken, tekeningen en werk in opdracht.

beeldend kunstenaar rotterdam houtdruk tekeningen